donderdag 3 september 2015

The things I do for England


    Het leven van Hendrik VIII, de veelwijver, werd in 1933 verfilmd met Charles Laughton in de hoofdrol – Laughton neemt in die film voortdurend de houding aan die koning aanneemt op het beroemde schilderij van Holbein. Die houding neemt de koning ook aan als zijn derde vrouw sterft en zijn omgeving hem aanmaant om snel een vierde te nemen. Hendrik is niet enthousiast. Een vierde huwelijk zou gelijkstaan met ‘de overwinning van de hoop op de ervaring’. De edelen lachen luid met die uitspraak, de hofdames ook, uiteindelijk lacht het hele paleis mee, tot de koks en de meiden in de keuken toe. Het is ook een aardige uitspraak … van Samuel Johnson, die twee eeuwen later leefde. De scenaristen van de film hebben ‘triumph’ vervangen door ‘victory’. Dán is het geen plagiaat, vinden ook mijn leerlingen.
   Maar het werkt in twee richtingen. Toen Prins Charles in 2013 een oesterfestival in Kent bezocht, moest hij zelf ook voor de camera’s een rauwe oester eten. ‘The things I do for England’, grapte de prins. Velen herkenden dat als een stukje plagiaat uit de Bond-film ‘You Only Live Twice’ van 1967. James helpt een mooie spionne uit de kleren en zucht daarbij ‘The things I do for England’. Maar Laughton deed het hem voor in 1933. De koning staat op het punt de slaapkamer binnen te gaan van zijn vierde vrouw, de lelijke Anna van Cleef. ‘The things I do for England’, gromt hij. Door de nakende geslachtsdaad zijn de boutades van de koning en van de spion grappiger dan die van de prins. Met een beetje seks wordt alles leuker.
    De lelijke Anna van Cleef werd in voornoemde film gespeeld door … Laughtons vrouw, Elsa Lanchester. Lanchester speelde ook de hoofdrol in ‘De bruid van Frankenstein’.


Oorspronkelijk geplaatst op 20 december 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten